Om ARctic Challenge 2018

I helgen arrangerade vi ARctic Challenge 2018. Det är tredje året i rad som vi kör detta hackathon, och som vanligt blev det väldigt lyckat. Vi hade fyra team som arbetade från Fredag kväll till Söndag lunch med utmaningar som alla hade koppling till SSiO-projektet och olika verksamheter inom Skellefteå kommun:

Team Netofol tittade på att effektivisera parkeringar, genom att detektera lediga parkeringsplatser och leda bilister till en sådan, istället för att man ska behöva åka runt och leta. Se deras presentation.

Team karankokatu ämnade att effektivisera sophämtning genom att mäta fyllnadsgraden i sopkärl, för  att kunna optimera rutterna för bilarna, och även informera de som kommer med sopor. Se deras presentation.

Team Arctic Shakers visualiserade luftföroreningar genom att nyttja data från de luftkvalitetsmätare vi satt ut i SSiO- och SenseSmartRegion-projekten. Se deras presentation.

Slutligen arbetade Team 17 med att uppmuntra motionerande. Genom sin mobiltelefon ska man i första hand kunna tävla med sig själv, men sedan också tävla med andra i hur mycket energi man förbrukar. Se deras presentation.

Efter lunch idag granskade och utvärderade juryn bidragen och delade ut priser till vinnande teamen.

Juryn bestod av:

  • Per Dinborn, Skellefteå kommun
  • Saguna, Luleå tekniska universitet och SSiO
  • Leif Häggmark, SSIO, Skelleftea Digital Alliance och Dataföreningen i Sverige.

Juryn granskade bidragen mot kriterierna:

  • Visualisering – Hur estetisk och kreativ är visualiseringen?
  • Användbarhet – Hur användbar är lösningen, och hur lätt är den att använda för målgruppen?
  • Innovation – Hur innovativt är bidraget?
  • Affärspotential – Hör hög är affärspotentialen

Team Netofol, som bestod av An Pham, Md Anisou Islam, Florian Akos Szabo, Amir Rahafrouz och Meruyert Nurgazy vann ARctic Challenge 2018 med sitt bidrag PARSKE, en lösning som kan hjälpa oss att hitta parkeringsplatser på ett effektivare sätt i framtiden. Som pris fick alla deltagarna i teamet en Raspberry Pie att labba vidare med.

Andrapristagarna, (som var alla de andra tre teamen), fick en powerbank, (så att de inte blir kraftlösa).

Norran skrev också en artikel om eventet.

Dela på

Fler inlägg