Rapport från Smart City Expo World Congress 2021

Jag är just nu på Smart City Expo World Congress 2021, och har hittills fått följande intryck:

Jag var rädd att utställningen skulle vara mindre än vanligt p.g.a pandemin, men den är precis lika stor som tidigare. Dock går alla runt med ansiktsmasker.

FIWARE har en stor monter, där också aktörer som byggt lösningar på FIWARE visar upp sig, t.ex. Edags sopsorteringsrobot.

 

 

 

 

 

 

Något som åtminstone var nytt för mig är att FIWARE har två referensarkitekturer, en för smarta städer och en för vertikala lösningar.

 

 

 

För övrigt handlar det mycket om mobilitet. T.ex. berättade det svenska företaget Voi, som samarbetar med städer för att erbjuda elcyklar och elskotrar  om sina lösningar. De ger också utbildningar för förare, och har en ”fyllekontroll” för att få köra.

ZF visade upp en självgående buss, och väldigt många har parkeringslösningar. Man kan känna igen nästan alla idéer för parkering som våra niondeklassare kommit på vid våra workshops med dem.

 

Det är också mycket prat om smarta lyktstolpar, och att finansiera ett byte till sådana, dels genom besparingen genom att gå över till LED, och dels genom att ta betalt för att andra tjänster nyttjar stolparna som infrastruktur, t.ex. att hyra ut plats för 5G-basar.

Jag fyller på med mera intressanta nyheter, om jag ramlar över några.

/Leif

Dela på

Fler inlägg